© Antti Lehtoranta 2024
Lehtorannan Puutarha Oy
KASTELU: Oikea kastelu on kesäkukkien hoidon tärkein elementti. Yleinen virhe on liikakastelu. Kasvi kuoleekin nopeammin liikaan märkyyteen kuin kuivuuteen. Kastelu on siten aina sopeutettava vallitsevaan säätilaan. Kukkaryhmissä ja ruukkuistutuksissa pilvisellä ja viileällä säällä kastellaan vain tarpeen mukaan. Aurinkoisella säällä kastellaan joka päivä, mieluummin aamupäivällä, jotta kasvi ehtii kuivahtaa yöksi. Kastelutarve määritetään koittamalla sormella mullan kosteustila ja katsomalla, ovatko lehdet ja versot virkeän oloisia. Jos multa tuntuu märältä, kannattaa kastelu jättää väliin. Jos lehdet ovat lotkassa, kastellaan 2 - 3 kertaa puhtaalla vedellä, siten että multa kostuu kunnolla. Älä koskaan kuitenkaan ylikastele ”varastoon”, sillä silloin kasvien juuret saattavat kärsiä hapenpuutteesta. Kesäkukka-amppelien kastelu vaatii huolellisempaa seurantaa. Amppelien multa-tilavuus on pieni, ja kasvi usein rehevä, joten kastelutarvekin on suurempi. Amppeleita saakin kastella lähes joka päivä, varsinkin jos ne ovat, esim. terassilla. Amppeleiden vedentarve riippuu tietenkin säästä ja kasvilajista, mutta helpoin tapa on kokeilla, kuinka painavalta amppeli tuntuu. Jos amppeli on nuutuneen oloinen ja lisäksi tuntuu kevyeltä, on syytä antaa puhdasta vettä 2 - 3 kertaa, että koko multatila kostuu kunnolla. Helteellä saattaa joutua joskus sijoittamaan amppelit tilapäisesti varjoon, jos ei ehdi kastella riittävän usein. Muuten helteellä on syytä kastella aina joka päivä.
LANNOITUS: Kukkiakseen koko kesän kasvit tarvitsevat jatkuvaa hoitolannoitusta. Kesäkukille parhaiten sopii kasteluveden sekaan annosteltava täyslannoite ”vaaleanpunainen jauhe” tai vastaava. Ennen lannoitusta huolehdi siitä, että kasvit eivät ole rutikuivia. Voit kastella lannoiteliuoksella vaikka joka kerta, jos annat riittävän laimeaa liuosta (1 tl / 10 l  vettä), tai 1 - 2 kertaa viikossa (1 rkl / 10 l vettä). Viileällä ja sateisella säällä kasvit kuluttavat vähemmän vettä ravinteita, joten lannoitusta voidaan vähentää. Jos kasvien lehdet alkavat näyttää kellertäviltä ja aneemisilta, on kyseessä yleensä liian niukka lannoitus. Jos kasvit ovat tummanvihreitä ja kukkivat hyvin, on lannoitus sopivaa, tai sitä voidaan jopa hieman vähentää, jotta vältytään ylilannoittamiselta. Liiallinen lannoitus näkyy samalla tavalla kuin liika kuivuus, kasvit menevät veltoksi ja näyttävät nuutuneelta. Jos esim. kesäkukka-amppeli on lotkassa, mutta se on silti painavan oloinen ja märkä, on kyseessä yleensä ylilannoitus. Anna kasvin tuolloin levätä varjossa, kastele niukasti puhtaalla vedellä ja anna sen toipua.
KESÄKUKKIEN KASTELU- JA LANNOITUSOHJE Kiitos, että valitsit Lehtorannan Puutarhan viljelemän kesäkukan. Oikein hoitamalla saat kesäkukat kukoistamaan aina syyskylmiin saakka ja tuottamaan iloa koko rahan edestä. Hoidon helpottamiseksi löydät tästä muutaman yleispätevän vinkin.